1kg mąki
40 dag miodu (sztuczny bądź pół na pół)
40 dag cukru pudru
24 dag margaryny
tłuszcz do formy
2 jaja
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika
Mąkę przesiwamy z sodą formując górę. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony miód, dodajemy przyprawy, cukier puder, tłuszcz i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Formujemy kulę. Odkrawamy z niej czesci i wałkujemy do grubości pół centymetra. Wykrawamy pierniki
Surowe pierniki układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C ok 10 minut
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach